Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > Forced Induction Forum
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-10-2013, 01:06 PM   #1
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
AEM FIC fight for turbo!!!

I'm cross posting this here for the hope of reaching someone who knows for sure!!

Ok so here's the story...I got an AEM FIc and a boomslang harness last year. Installed and tuned naturally aspirated making about an extra 10hp/7ish torque in so low spots. On the last dyno pull my engine bogs out and dies with what has become a dreaded crank sensor malfunction code. Sent the FIC to AEM and other sources to determine it was the FICs fault. Internals were replaced and sent back to me with the same problem, sent off again spending another $100 for shipping the harness and FIC all over the US to make sure it's the FIC and it was (AEM denied it being the FIC this time) sent back to me and after AEM this time said they did nothing but tests to see if the FIC was putting out the right signals, it seems it works now. I have recently bought a zage turbo kit so I definitely want this to work now! Installed the harness and FiC and no more crank signal CEL!! Yay!...

BUT a new CEL has arrived. "MAF or VAF circuit A too high input" says my actron pocket scan thingy. If I erase this code, the engine immediately stalls out.
P0103 is the code. Hooking up my air hoses wrong? Or could this link to the FIC beig bad again? I'm clueless...
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 02:03 PM   #2
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Did you load a base map into it when you got it back (and change the injector response time from the default to at least 800us)?

Where did you hook up the FIC's hose to?
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 05:31 PM   #3
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
I didn't load a base map on it, I have no idea what that would do but if that would cause this then that's probably the answer. I'm almost positive the hoses aren't the problem...just didnt want to 100% rule the options out.running from that maf sensor Tee'd between that hose going to the intake manifold.
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 05:37 PM   #4
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Any chance loading a cal file on there would bring back that old CEL we were seeing Scott? They tested my cal file at AEM and said there wasn't a problem with that cal file.
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 09:42 PM   #5
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by thatbryanguy View Post
Any chance loading a cal file on there would bring back that old CEL we were seeing Scott? They tested my cal file at AEM and said there wasn't a problem with that cal file.
Good question. I can't remember if I tried your cal file or just loaded mine on it before connecting yours on my car. Can you email me your cal file?
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 07:51 AM   #6
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Yea I'll email it to you. I do remember sending it to you but I'm not sure I remember if you said you used it. I think I sent it to you to make sure everything was set right because I have no idea what I'm looking at hah.
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 07:55 AM   #7
CTScott
ULTIMATE
 
CTScott's Avatar
 
Drives: 09 5dr LB, 2x 08 3dr LB
Join Date: Oct 2008
Location: USA, CT
Posts: 13,460
Quote:
Originally Posted by thatbryanguy View Post
Yea I'll email it to you. I do remember sending it to you but I'm not sure I remember if you said you used it. I think I sent it to you to make sure everything was set right because I have no idea what I'm looking at hah.
You can actually start with the blank map that AEM includes and then just change the injector response time on the settings section to 810us. With that, on a stock car everything should run fine with not codes being thrown.
__________________
CTScott is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 05:36 PM   #8
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
I'll give that a shot in the A.M. I sure hope it's all good now. It's been a long journey and way too much money for just an FIC because of all the shipping back and forth all over the place haha.
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2013, 12:34 PM   #9
47_MasoN_47
What I thought I'd do was
 
47_MasoN_47's Avatar
 
Drives: 09 Yaris Sedan
Join Date: Aug 2009
Location: Northwest Alabama
Posts: 1,140
After the adventures that fnkgrv had with his FIC and some others like this I'm just not so certain about those things...
__________________

My Nissan Hardbody (D21) 4x4 build log
Check out my YouTube channel (mostly shooting) - http://www.youtube.com/user/47MasoN47
47_MasoN_47 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2013, 09:38 PM   #10
Scubaru Steve
Awesome!
 
Drives: 12 Yaris/07 yaris
Join Date: Dec 2010
Location: calgary
Posts: 323
do you still have the jump leads that you can disconnect the fic with all wiring installed?
try that see if anything happens. if still a problem, its wiring or car sensor

save your map and create a new map with all values 0, see if you still have issues.
if so its the fic unit again. do you have a scan gauge with freeze frame? that will tell you exactly when the code popped. you can also cross reference and watch values change.

hope this helps a bit.
Scubaru Steve is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 02:20 PM   #11
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Alright so CTScott suggested the problem may be with the '07 yaris ECU. Apparently there was a common issue with this ECU having an overly sensitive crank sensor input or something along those lines. So before buying an '08 ECU to hopefully fix this long running fight against getting the FIC to work in my Yaris, I installed everything in an '09 yaris. Fingers crossed that car ran fine with no codes thrown or anything! So if anyone else out there is trying to get the AEM FIC to work in an '07 yaris but having trouble, this may be a part of the solution. Getting ready to order an '08 ECU and will update if everything works out!
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 05:23 PM   #12
mazilla
advocatus diaboli
 
mazilla's Avatar
 
Drives: 07 Yaris hatch
Join Date: Mar 2011
Location: San Jacinto California
Posts: 1,126
D'Oh! I just bought a boomslang/fic...this thread fills me with confidence.
__________________
-Type 07 FFL-



My odometer 03/11
http://i205.photobucket.com/albums/b...a/2843ed85.jpg
mazilla is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2013, 08:22 PM   #13
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Yea if you get this problem then there may be hope! It's another $50 hope, but it's hope none the less! I'll update as soon as my new ECU comes in (cost $60 after shipping) to confirm this as a solution!
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 03:37 PM   #14
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 935
Today I just installed the AEM fic in a 2008 yaris I set the response time to 810us and calibrated it, I am using the 1.07hex file that it came installed with I have no issues at any RPM (hope it stays that way). I am running NA at the moment preinstalled to get some factory data before I go boosted.
kou is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2013, 10:02 PM   #15
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Sweet that's good news to hear, yea my '08 ECU should be in sometime this week and hopefully this nightmare will be over and I can get on with installing my turbo!
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2013, 11:07 AM   #16
kou
 
Drives: 08 lb
Join Date: Aug 2007
Location: nj
Posts: 935
AEM fic still working well today.
kou is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2013, 02:09 PM   #17
cali yaris
ULTIMATE
 
cali yaris's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Turbo
Join Date: May 2007
Location: Canoga Park, CA
Posts: 14,859
Send a message via AIM to cali yaris
great news
__________________
Micro Image forums, online store and shop are now closed. It was a great eight year run, but it was time to focus on other things. I'm still selling parts on eBay under micro*image seller ID and customers can still make requests for anything specific.
cali yaris is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2013, 03:58 PM   #18
thatbryanguy
 
Drives: Yaris 3dr hatch
Join Date: Jan 2012
Location: SC
Posts: 116
Update, got my 08 ECU in and the car runs good with that and I don't get the crankshaft position sensor CEL anymore when i plug the FIC in. BUT now my car dies out with 3 misfire codes. Random misfire, cyl 1, and cyl 3. What could this be caused by?
thatbryanguy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: AEM FIC + Wiring Harness Boomslang djgab101 Items for Sale by private party 18 12-06-2013 03:36 AM
FS: Zage Turbo kit, AEM FIC with Pnp Harness djgab101 Items for Sale by private party 32 04-11-2013 10:42 AM
AEM FIC tuning experience thatbryanguy Performance Modifications 0 09-03-2012 01:29 PM
AEM FIC to replace CamCon cc101 ?? vten Forced Induction Forum 26 08-04-2012 07:38 AM
AEM FIC works perfectly cdydjded Performance Modifications 58 08-03-2009 06:20 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:28 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.