Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site
 

 


 
Go Back   Toyota Yaris Forums - Ultimate Yaris Enthusiast Site > Technical Forums > Forced Induction Forum
  The Tire Rack

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-27-2012, 11:18 PM   #109
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
I connected two grounds to the cylinder head and the neg. batt cable to the trans. I will double check them tomarrow and clean them. Thanks for good idea.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 11:18 PM   #110
fnkngrv
Mr. 155 and climbing
 
fnkngrv's Avatar
 
Drives: Seriously Modded 07 Sedan
Join Date: Jun 2006
Location: In The Hotbox
Posts: 4,742
Quote:
Originally Posted by CTScott View Post
Is the harness hooked back up completely, including the ground terminals that bolt to the block as some of those are the only ground for some of the sensors?

Those two grounds on the driver's side create quite the symptoms if not attached properly...I can attest to that!
__________________
Team Tiamat Racing on Facebook


Youtube Channel: Team Tiamat Racing


Class record holder in Land Speed @ 154.5mph for 1.5 mile and 145.5mph in the mile in the F (2.016 to 3.014 L), G (1.524 to 2.015 L), and H (1.016 to 1.523 L) classes.
fnkngrv is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 08:39 AM   #111
ilikerice
 
ilikerice's Avatar
 
Drives: 2010 black yaris
Join Date: Oct 2010
Location: savannah, ga
Posts: 2,868
Quote:
Originally Posted by pimp my yaris View Post
I am not able to start my car after reassembly. I am getting spark and fuel but I think the timing may be off I have tried swaping cam and crank sensors already. I have also double checked timing chain. I can see rpm on my scanner when cranking engine. Compression dry is 85-90 psi and 120 with a little oil. I know the rings have not seated yet. I am wondering if the crankshaft tone ring on a older 1nz may be differn't from my newer engine I took out. The part number for the sensor is the same.

If anyone has had similar problem after engine swap let me know? I bought a timing light and will try to check soon while cranking. It will sputter a little but will not start.

Any ideas welcome?
I had a problem very similar to yours when I did the desludge in a 2003 camry 4 cyl. I actually had the exhaust cam 90degrees off. Because of the timing marks are all 4 points of the cam gear and only one of those marks has a very small extra mark below it that was covered up just a little bit that I missed with the wire brush.

Double/triple check your marks on your cam gears and make sure you have the correct marks and all your lobes are pointing in the correct position in TDC.

There was no damage to the 2az motor because of this. Just something to check also. You never know. good luck
__________________
-Derrick-
"Racing is important to men who do it well. When you're racing... It's life. Anything that happens before or after, is just waiting."
ilikerice is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 03:07 PM   #112
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
I will check the cam timing again. The grounds are all good. I even attached a jumper cable from neg. battery to engine block. No luck yet. I feel im getting closer though. Thanks for tips everyone.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 03:50 PM   #113
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Holly shit U were right. Thanks so much "I like rice" U have no idea how much I have been stressing over this rebuild that wont start. I will correct this and see if she fires up.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 05:36 PM   #114
ilikerice
 
ilikerice's Avatar
 
Drives: 2010 black yaris
Join Date: Oct 2010
Location: savannah, ga
Posts: 2,868
Quote:
Originally Posted by pimp my yaris View Post
Holly shit U were right. Thanks so much "I like rice" U have no idea how much I have been stressing over this rebuild that wont start. I will correct this and see if she fires up.


your welcome pimp! So glad this worked for you and I am not the only one who has made that mistake.. hahaha.. I felt like an ass when I did it.
__________________
-Derrick-
"Racing is important to men who do it well. When you're racing... It's life. Anything that happens before or after, is just waiting."
ilikerice is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 07:40 AM   #115
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Well I got it started after correcting exhaust cam timing that was off 90 degrees. Took it for a drive after burping coolant bubbles. It sounded like I have marbles in my engine at idle and I had a knocking noise under load. I did this test drive without the turbo and mass air and air filter attached directly to the T-body. I thought for sure I had some major piston slap going on under load causing the knocking.

I just about threw in the towl on this motor. I was still fucking around at 9:30 last night and decided to hook up the turbo just for kicks. Mabe take it out with a bang! I was blown away when the knocking noise went away. I am certain now it was internal engine noise coming through the air filter.

I still have the marbles noise at idle but I believe it may be a valve clearance problem. I hope. I will check it out and let you all know. This has been a very stressfull weekend.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 01:10 PM   #116
thefalls
 
Drives: Axio GT
Join Date: Apr 2012
Location: Sunny place
Posts: 60
This is a very nice thread. Hope your car is running well.
Are you planning to run beyond the normal rev limit? Any plans to change to the yaris cup valve springs,since you may have to check the valve clearance anyways?

Also what break in procedure are you following?
thefalls is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 06:38 PM   #117
Blown_xa
 
Blown_xa's Avatar
 
Drives: Scion xA
Join Date: Oct 2009
Location: Virginia
Posts: 449
Quote:
Originally Posted by pimp my yaris View Post
Well I got it started after correcting exhaust cam timing that was off 90 degrees. Took it for a drive after burping coolant bubbles. It sounded like I have marbles in my engine at idle and I had a knocking noise under load. I did this test drive without the turbo and mass air and air filter attached directly to the T-body. I thought for sure I had some major piston slap going on under load causing the knocking.

I just about threw in the towl on this motor. I was still fucking around at 9:30 last night and decided to hook up the turbo just for kicks. Mabe take it out with a bang! I was blown away when the knocking noise went away. I am certain now it was internal engine noise coming through the air filter.

I still have the marbles noise at idle but I believe it may be a valve clearance problem. I hope. I will check it out and let you all know. This has been a very stressfull weekend.
The valve spring buckets vary in thickness , were they put back in the original positions? That may be the noise. Most built motors do make some noise because of the extra piston to wall clearance forged pistons call for.
__________________

Ptuning.com
Blown_xa is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 11:54 PM   #118
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Quote:
Originally Posted by thefalls View Post
This is a very nice thread. Hope your car is running well.
Are you planning to run beyond the normal rev limit? Any plans to change to the yaris cup valve springs,since you may have to check the valve clearance anyways?

Also what break in procedure are you following?
No plans to change rev limit at this time. I have no more money at this time to change valve springs. If I get the engine sorted out, I will change turbo and exhaust manafold and turbo back exhaust system.

I am taking it easy on the engine "below 4K rpm" for about 750-1000 miles
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 12:02 AM   #119
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Quote:
Originally Posted by Blown_xa View Post
The valve spring buckets vary in thickness , were they put back in the original positions? That may be the noise. Most built motors do make some noise because of the extra piston to wall clearance forged pistons call for.
Yes, I am wondering about valve spring bucket placement. I will check this out in the next day or two. I needed a day to break and destress. Just out of curiosity does your engine have some piston rattle at idle? I know its sleeved but I am sure U are still running forged pistons.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 08:11 AM   #120
Blown_xa
 
Blown_xa's Avatar
 
Drives: Scion xA
Join Date: Oct 2009
Location: Virginia
Posts: 449
Quote:
Originally Posted by pimp my yaris View Post
Yes, I am wondering about valve spring bucket placement. I will check this out in the next day or two. I needed a day to break and destress. Just out of curiosity does your engine have some piston rattle at idle? I know its sleeved but I am sure U are still running forged pistons.
It isn't sleeved actually, and yes... it sounds like a vw tdi.
__________________

Ptuning.com
Blown_xa is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 09:05 AM   #121
DentGuy
 
Drives: Supra
Join Date: May 2012
Location: Algonquin
Posts: 9
Don't go easy on the engine Brian. Higher cylinder pressures will push the rings out against against the cylinder wall which will make them seat better.
DentGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 10:06 AM   #122
cali yaris
ULTIMATE
 
cali yaris's Avatar
 
Drives: 07 Yaris Turbo
Join Date: May 2007
Location: Canoga Park, CA
Posts: 14,859
Send a message via AIM to cali yaris
Mine is sleeved and I have some noise.

Our break-in included 5 or 10 minutes at 2000 rpm, change the oil, I think two rounds of that at different rpm's, before driving.
__________________
Micro Image forums, online store and shop are now closed. It was a great eight year run, but it was time to focus on other things. I'm still selling parts on eBay under micro*image seller ID and customers can still make requests for anything specific.
cali yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 06:36 PM   #123
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Ok, I checked all valves and they are all within toyota spec. And VW TDI is the pefect way to describe the noise at idle. A older VW from the 90's, not one of those new ones that are so quite.

They should tell you this in the instructions for the pistons so you don't loose your mind when you start it.

Took it for a drive again and got on her a little. No problems so far. I can feel I lost a little torque with the lower compression pistons. I will make it up later once some fuel upgrades are done and I can crank up the boost a little.

I am so happy to have a car again. And the clutchmasters clutch is much more streetable then my 6 puck ceramic clutch I was using. Although pedal pressure is much higher with this new clutch.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2012, 09:19 PM   #124
Blown_xa
 
Blown_xa's Avatar
 
Drives: Scion xA
Join Date: Oct 2009
Location: Virginia
Posts: 449
http://www.scionlife.com/forums/showthread.php?t=215013 some more photos of a clean setup I just did on a friends xB (for future ideas). Made 156whp at 4psi on our dyno, pretty darn awesome ( about 171 dynojet). It still has factory cat!
__________________

Ptuning.com
Blown_xa is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2012, 10:14 PM   #125
why?
Only Happy When it Rains
 
why?'s Avatar
 
Drives: Yaris LB
Join Date: Jan 2006
Location: harnett county NC
Posts: 4,097
Quote:
Originally Posted by Blown_xa View Post
http://www.scionlife.com/forums/showthread.php?t=215013 some more photos of a clean setup I just did on a friends xB (for future ideas). Made 156whp at 4psi on our dyno, pretty darn awesome ( about 171 dynojet). It still has factory cat!

That sounds pretty amazing. Is there a lot of turbo lag? What other mods are on it? 4psi for 156 just sounds high for what we see here, is the xB plumbing bigger stock?
__________________
Colin Chapman disciple
why? is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2012, 10:56 PM   #126
pimp my yaris
C'est la vie
 
pimp my yaris's Avatar
 
Drives: 2009 2 door hatchback
Join Date: Aug 2009
Location: chicago
Posts: 482
Did some retuning today. Engine is running great. It is running a little rich with the lower compression pistons.
pimp my yaris is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:22 AM.




YarisWorld
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.